Крепостта Овеч в Провадия през погледа на астомци

Чували ли сте за крепостта Овеч в Северозападна България?

Разположена на високо плато над днешния гр. Провадия, многовековната й история е бурна и драматична. Защитните й стени последователно са отбранявали тракийски, римски, византийски, български и турски войски. Издигната първо през III в., два пъти крепостта е била изоставяна за по няколко века, като последно е използвана през XVII в.

Името ѝ също търпи промени. Византийците я наричат Проват или Проватон, българите – Овеч, а турците – Таш Хисар.

Днес руините на крепостта ви очакват на платото, от което се разкриват красиви панорамни гледки към гр. Провадия от едната страна и към гъсти зелени гори от другата. Дълъг дървен мост криволичи между крепостта Овеч и съседното на нея плато Табиите.

Мястото си заслужава да отделите час или два, за да го видите сами и да изпитате тръпката от това да застанете там на високото до останките от древни църкви и укрепления.

Ето какво споделят с вас блогърите членове на АСТОМ за крепостта Овеч.

 

Ели Иванова – Друми в Думи

Крепост Овеч, Провадия, България, снимка на Друми в Думи

За да стигнете до крепостта Овеч, на влизане в Провадия откъм магистрала Хемус се продължава направо, минава се покрай централната градска част и  полицейското управление и малко след това трябва да се завие вляво по една тясна уличка. Има кафява указателна табела точно преди нея. След това уличката завива леко вдясно. След този завой се вижда стръмен черен път вляво от уличката. Той води до източния вход към крепостта. По този черен път се кара около 400 метра.

Кликнете тук и прочетете цялата публикация!

 

Роси Томсън – Rossi Writes

the-town-of-provadia-seen-from-the-ovech-fortress-provadia-bulgaria-www.rossiwrites.com

Крепостта Овеч е само на около час от Варна и е отлична идея за екскурзия, когато плажовете ви дотегнат и искате да се потопите в историята на България. Мястото е слабо посещавано и няма да бъдете обезпокоявани от тълпи туристи. Ще можете изцяло да се потопите в атмосферата му и да се насладите на красивите гледки. През летните дни горе на платото става много горещо, така че си носете вода и слънцезащитен крем. Също имайте предвид, че платото не е обезапасено с парапети, така че избягвайте да стоите твърдо близо до ръба на отвесните скали. С удоволствие бих посетила крепостта отново. Мястото те изпълва с особена енергия. Най-вече те кара да се замислиш за това колко трудности трябва да са преодели хората, които са го построили на такова труднодостъпно плато, и как всичко бавно се заличава с времето, защото от някогашните значителни постройки е запазено твърде малко.

Кликнете тук и прочетете цялата публикация.

 

Юлия Вукова – Time 2 Travel

dsc_1773-01-min-e1473449809370

Слагам крепостта Овеч на второ място от осемнайсетте невероятни места в Северна България, които посетих това лято. Най-големият разцвет крепостта преживява по времето на Второто Българско царство, когато тя е част от важната втора отбранителна линия за отбрана срещу византийците в посока средновековните български столици. През XIII–XIV в. Овеч се превръща в мощен административен и военен център с постоянно население. Сред ценните находки са и два надписа на хан Омуртаг от времето на неговите походи срещу франки и маджари.

Кликнете тук и прочетете цялата публикация.

 

5krepost_ovech-1024x682

Не пропускайте да споделите с нас впечатленията и снимките си от посещението си на крепостта Овеч. Ще се радваме да ги публикуваме в страницата на АСТОМ във Facebook, така че да популяризираме това интересно и интригуващо място още повече.

Свържете ce с нас, за да ни кажете кои други места в България и по света искате да ви представим в сайта на АСТОМ. С удоволствие ще споделим информация от първа ръка заедно с много съвети за най-незабравими пътешествия.

Имейл: http://www.astom.org/bg/contacts/

Facebook: https://www.facebook.com/astomorg/

Twitter: https://twitter.com/astomorg

 

Запази-ме-в-Pinterest-Крепостта-Овеч-в-Провадия-през-погледа-на-астомци-www.astom.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *