Най-доброто от астомските блогове през октомври

Октомври изглежда е подействал вдъхновяващо на нашите блогъри, защото този път селекцията ни за рубриката „Най-доброто от астомските блогове“ е разнообразна. Ето кои са най-интересните статии през изминалия месец.

Романтичната магия на Баварските замъци

От Живко Спасов, Spasov on the road

Самолетът започна да се снижава на земите над Германия и пред нас се откриха невероятни красоти – зелени поля, малки къщички и живописни гледки, сякаш излезли от пощенска картичка. Летището в Меминген бе едва първата спирка от нашето приключение. Предстоеше ни едночасово пътуване до Мюнхен с автобус с фирма „Фликсбус“.

Прочетете цялата статия тук.

Перу – най-магнетичните 15 места, които да посетите

От Елена Колева, My Places to Visit

Перу. Тайнственото и магично, различно и необятно Перу, дом на стотици исторически, природни и културни ценности. Перу на пустинята, джунглата, Андите, Тихия океан, Наска, езерото Титикака, реки и каньони. Перу на инките и колониалната архитектура. Многоликото Перу.

Местата, за които ще разкажа в тази публикация, са само част от местата, които посетих в Перу. Но те са ме докоснали най-силно, въздействали са ми най-много и са оставили своя отпечатък най-дълбоко. Описаното е плод на лични впечатления и преживяно.

Приятно четене и виртуално пътуване в магнетичното Перу. Перу, което не може да те остави безучастен и безразличен дори за секунда.

Санта Фиора – там, където масовият туризъм още не е навлязъл

От Петя Канзова, Travel with history

Тоскана извън популярните забележителности е много специална, красива, интересна и непокътната. Именно малките средновековни селца са тези, които са запазили древните си корени и традиции и очароват пътешественици осмелили се да излязат от отъпканите туристически маршрути. Заобиколена от буйна природа на склоновете на планината Амиата, Санта Фиора е богатство от история и природа. Тя е толкова грациозна и гостоприемна, че нямаше как да не се влюбим в нея. Това село наистина е изключително специално, някак магично. Още докато вървяхме към моста, който води до центъра, сякаш се пренесохме в друга епоха, където времето е спряло. Просто все едно се „гмурнахме“ в миналото сред древните династии.

САНТА ФИОРА – ТАМ, КЪДЕТО МАСОВИЯТ ТУРИЗЪМ ОЩЕ НЕ Е НАВЛЯЗЪЛ (travel-with-history.com)

Забележителности в Оряхово: интересна опознавателна разходка на брега на Дунава

От Ели Иванова, Друми в думи

Наскоро посетих Оряхово, спокойно градче на Дунава, с гледки, история и бележити личности, място, което малко хора биха избрали за разходка по интересни места. На мен ми беше любопитно да го видя и още по-любопитно да разгледам неговите забележителности.

Посетихме Оряхово в слънчев октомврийски ден, през който някои неща бяха леко нереални. Температурите по пладне гонеха 30 градуса, а бурният вятър образуваше разпенени вълни по Вечната река. Тези вълнения бяха в противовес на спокойствието, което цареше в града.

Повече информация вижте в тази статия: Оряхово

Еко парк Стамболийски – приказна детска мечта на 20 километра от Пловдив и Пазарджик

От Стефан Иванов, Фото моменти

Неведнъж бях попадал на това очарователно великолепие от споделени изображения, заснети на това шарено място. Неведнъж тези весели атракции бяха събирали в социалните мрежи десетки хиляди харесвания и стотици слънчеви коментари. Неведнъж сърцето ми трепкаше, а душата – жадуваше тази красота! Място на истинска детска забава – приказка от атракции, буря от цветове, експлозия от детски смях и звуци на радост!

Цялата статия може да прочетете тук.

На лов за трюфели в мистериозна гора над Албена

От Станислав Стилянов, Travel Tasty

Древна легенда разказва за Орфей, талантлив музикант, който свирел ден и нощ своите вълшебни мелодии из земите на Тракия. В една приказна нощ, когато вятърът носел песента му из необятната шир, Зевс чул величествената мелодия и поискал да го възнагради. Всемогъщият бог пратил светкавица, която докосвайки земята, отворила дупка пред Орфей, разкривайки бели като деня и черни като нощта скъпоценни дарове. Така се родили трюфелите. Орфей взел няколко в ръка, опитал ги и в този момент почувствал тяхната магическа сила. От благодарност към Зевс той изсвирил най–дивната си мелодия и споделил божествените дарове с хората, живеещи по царствените земи на Тракия. Оттогава хората ги откриват по тези ширини и се наслаждават на техните невероятни качества.

Линк към статията: https://traveltasty.eu/2023/10/21/na-lov-za-tuffles-v-misteriozna-gora-nad-albena/

Хижа Мечит, връх Мечит и Кайзеровия път в Рила планина

От Траян Иванов, Backpack Nerd

Панорамен преход в не толкова популярната част на Рила планина. Прочетете статията тук: https://backpacknerd.com/articles/hija-mechit-vruh-mechit-kaizerov-put-rila

В царството на кестена – планината Беласица и изкачване на вр. Конгур

От Станислава, Sun and Sany

Всеки път, пътувайки към границата с Гърция, се заглеждам в стръмните склонове на Беласица. Планината е разположена на територията на 3 държави – Гърция, Северна Македония и България, като при нас е около 1/3 от площта й. Най-високият й връх Радомир достига 2030 м. н.в., а в тази статия описвам маршрута до връх Конгур (познат още като Голям Конгур, Конгуро или Конгоре) – 1951 м. н.в. Преди да започна с маршрута, ето един интересен факт за връх Конгур – на името му е именуван ледник в Антарктида.

15 Забележителности в Рияд, Саудитска Арабия

От Любомира, Bulgarian On The Go

На 27 септември 2019 г. Саудитска Арабия отбелязва значителна промяна, като отваря вратите си за чуждестранни туристи,  отвъд религиозните посещения, които са се състояли досега.

Прекарахме 4 дни в Рияд, опознавайки един напълно различен свят, който толкова дълго време е бил недостъпен за нас. Преживяването беше повече от интересно и горещо го препоръчвам на всеки, който е отворен към всякакви дестинации по света. Повече за това приключение можете да прочетете в статията ми за Рияд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *