Най-доброто от астомските блогове през юли

Лятото е разгара си! Казваме „чао“ на един от най-горещите летни месеци с няколко страхотни и различни предложения за туризъм както на море, така и на планина, но и в чужбина. Както се казва – за всекиго по нещо. Исторически обекти, манастири, градски туризъм и време сред природата – ето кои са най-добрите статии за юли от блоговете на АСТОМ.

Бегликташ, Маслен нос и залив Света Параскева: информация и 3 пешеходни маршрута близо до морето

От Ели Иванова, Друми в думи

Бегликташ, Маслен нос и залив Света Параскева край Приморско са три невероятно интересни места с многовековна история и прекрасна природа. Първото от тях посетих за първи път много, много отдавна, преди да има там паркинг, бариера, маркировка и обширна информация за него. С Маслен нос се запознах година по-късно. А залив Света Параскева видях съвсем наскоро. Нещо повече, хареса ми и се заседях на него плажувайки цял следобед.

За тези три места и маршрутите към тях и между тях разказвам подробно в тази статия: https://drumivdumi.com/begliktash-maslen-nos-zaliv-sveta-paraskeva/

Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“ – манастирът високо в небето

Гложенският манастир е един от най-магичните православни манастири в цяла България. Разположен е в Тетевенския Балкан върху скален ръб на връх Лисец и е заобиколен от непристъпни скали от трите страни. Единствено създадения път позволява да се достъпи до него. Създаден е през XIII век от киевския княз Георгий Глож. Той избира за негов дом място в близост до село „Гложене“ в местността „Градището“. Иконата на Свети Георги обаче предрича друго място за свой дом – високо на скалите на това труднодостъпно и величествено място.

Прочетете цялата статия тук: https://mitkoontrip.com/Story/69/glozhenski-manastir-sveti-georgi-pobedonosets-manastirat-visoko-v-nebeto

Никола Тесла – в родният дом на един гений

Сгушен под горист хребет, точно до малката църква „Св. Петър и Павел“ в Смилян е родният дом на този велик изобретател на нашето съвремие. Точно тук сега се събират туристи, за да разберат повече за един от най-изтъкнатите инженери и изобретатели в света. Място, запазило спокойствието и селския си дух, сякаш извън тази цивилизация. Разходихме се из полянките, където си е играл като дете, докоснахме се до бебешката му люлка, изследвахме макети на най-интересните му изобретения, поседнахме на соларна пейка до детска площадка, чиито съоръжения също бяха умалени модели на изобретения. Но най-вече усетихме живота на обикновения човек, отвъд изобретателя, скромния хърватин (сърбин) преобърнал света. Чудесата тук са както епични, така и много човешки.

НИКОЛА ТЕСЛА – В РОДНИЯТ ДОМ НА ЕДИН ГЕНИЙ (travel-with-history.com)

Един необикновен уикенд в Банско

Скъпи приятели, приветствам ви най-тържествено с „Добре дошли!“ в този невероятен пирински край, приютил красотата на Тодорка и величието на първенеца Вихрен и съчетал древна история, планинска свежест, тучна зеленина и несравним чар!

Разхождам се тук, а Слънчо щедро пръска жарки лъчи от синия лазур над мен, от Пирина слиза хлад, така че да се диша леко, а белите небесни къдели нежно галят пепелявите му сиви зъбери. Накъдето и да обърна погледа си – безмерна красота – частица красива България! Крача из Стария град и чувствам туптящото живо сърце, приютило тесни калдъръмени улички и бели стари къщи, сгушили толкова история.

И над всичко това се е надвесил Пирин!

Идилия, съвършенство и неповторима банска атмосфера! Обичам го този град – неповторим и стар, млад и забързан. С единия крак е в миналото, а с другия – върху ските, навярно…

Скъпи приятели, заповядайте на едно шеметно пътешествие, пропито с частица история! Прочетете статията тук.

България блести в замъка Анси, Франция

Ретроспективна изложба на известния български художник, аниматор и режисьор  Теодор Ушев краси 25 огромни зали с над 250 експоната в средновековния замък Анси, Франция. Готвена повече от 7 години, “Материя на паметта” представя житието на твореца през живопис, анимация, видео, звук, светлина, артефакти и арт инсталации. Авторът й я определя като пътешествие, като завръщане към себе си и разказване на много истории, преживени в годините на комунистическа България, на емиграцията в Северна Америка, на свободата, на съвременната Родина, в която “има фашизъм в настъпление”.  

Линк към статията: https://traveltasty.eu/2023/07/11/bulgaria-blesti-v-zamyka-annecy-france/

Три очарователни места за диво къмпингуване в Родопите

От Станислава, Sun and Sany

Лагер на открито е един от любимите ми начини за отдих и активна почивка сред природата, а ползите за здравето от него са немалко. Всеизвестен факт е, че времето сред природата намалява стреса. Чистият въздух, мирисът на гора, на лагерен огън и на храна, приготвена на открито, е удоволствие за сетивата. Нощуването сред природата има своите предимства – човек се наспива по-бързо, сутрин се буди от песента на птиците, а хладният сутрешен въздух го изпълва със свежест. По нашите ширини има голям избор за лагеруване сред природата и в тази статия се спирам на три чудни места за къмпинг в Родопите – яз. Голям Беглик, яз. Студен кладенец и р. Арда около Маджарово.

Идеи за разходка край Варна и Св. св. Константин и Елена

Първият морски курорт в България ,,Св. св. Константин и Елена“ винаги е бил много близък до сърцето ми. Когато бях малка, с родителите ми като средностатистически варненци независимо от сезона редовно си организирахме разходки из Дружба (старото име на курорта), за да избягаме от шума на града, да прекараме пълноценно време заедно и да разнообразим ежедневието си. Комбинацията от тишина и спокойствие, аромат на борова гора и лечебна минерална вода бе предпоставка за една наистина пълноценна почивка.

Идеи за разходка край Варна и Св. св. Константин и Елена – Bougie Streets

Тетевен – пълна информация за забележителностите на града и региона

Ако не бях дошъл в Тетевен, и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден край“. 

/Иван Вазов/

Като чуден край описва именитият поет и писател Иван Вазов Teтевен и именно уникалната неповторима природа и кристалният планинински въздух отличават града от останалите старопланински градчета и очароват посетителите му.

Тетевен лежи в китна долина по поречието на река Бели Вит, заобиколен от скалисти и гористи върхове. Най-високите Петрахиля, Трескавец, Острич и Червен гордо са изправили снаги и сякаш бдят над него. Скалите се редуват с тучно зелени гори, примамващи със скрити горски пътеки, диви плодове и омайни полски цветя. Река Бели Вит, извираща в близост до село Рибарица, си е проправила път и разсича града през средата. Тиха и ромоляща като поток или кафява и буйна, заплашваща да излезе от коритото си след обилни дъждове, реката дарява прохлада в летните горещини.  Над нея са изградени мостове, които свързват двете части на града и разкриват чудни гледки към околните върхове. Можете да прочетете цялата статия тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *