Прес трип Рила: Смрадливото езеро, Рибни езера и връх Йосифица

Смрадливото езеро в Рила

Беше есен, когато отново се насочихме към високите части на Рила. От приключението Урдини езера бяха минали точно четири години, но то беше така ярко и запомнящо се, че с радост все още се сещахме за почти всяка подробност в него. Затова бяхме в трепетно очакване на поредното рилско приключение.

Смрадливото езеро
Смрадливото езеро

Този път бяхме в леко камерен състав – аз, Ели Иванова от Друми в думи, Сани от SUN and SANY и още няколко души. Макар и в намален състав, беше весело и интересно. Организатор на трипа бяха хората от Топ гайдс.

Към Рибни езера
Към Рибни езера

Стартирахме прехода от кантон Тиха Рила и направихме кръгов маршрут: кантон Тиха Рила – Смрадливо езеро – хижа Рибни Езера – връх Йосифица – хижа Рибни езера – кантон Тиха Рила. Общото разстояние, което изминахме беше около 14 километра с 900 денивелация. Изминахме разстоянието пеша за около 8 часа и половина.

Напред към връх Йосифица
Напред към връх Йосифица

През целия преход се радвахме на невероятно красиви есенни рилски гледки, а в най-високите части пейзажите си бяха снежни. Освен красивите панорами, имахме и екстремна част от прехода при изкачването на връх Йосифица, 2696 метра. Там на върха, а и малко под него беше истинска зима – доста сняг, хлъзгавини, мъгли.

Есен в Рила
Есен в Рила

Една от целите на прес трип Рила беше да изпробваме иновативна услуга за преходи в планината – „без водач„, предлагана от Топ гайдс.

Винаги има хора, които искат да ходят с водач, и такива, които искат сами. На вторите водачите от Топ гайдс могат да им спестят досадната логистика, време за проучване, снабдяване с екипировка и т.н., особено при многодневни преходи или по-специализирани неща – палатки по планината, вело преходи и мултиспорт програми.

Повече подробности за услугата „без водач“ може да научите на сайта на Топ гайдс. Още за нея и приключението в Рила може да прочетете в следващите статии:


Свържете ce с нас, ако искате да представим и вашата туристическа услуга! С радост ще споделим своите впечатления с нашата широка аудитория. Пишете ни на имейл info@astom.org.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *