Най-доброто от астомските блогове през май

Изпращаме ароматния месец май с предложенията на нашите блогъри за пътешествия на близки и далечни дестинации.

Три дни Венеция, канали и контрасти

От Светослав Стаматов, LocalGuideBG

За последните десетина година съм посещавал Венеция многократно, но винаги само за ден и по работа. Миналата година отбелязахме юбилея на моята майка, която си пожелава някой ден да посети италианската Серенисима. Няколко месеца по-късно вече сме стегнали куфарите и в едно студено софийско утро сме пред самолета, готови за приключението, чакано с трепетно нетърпение от цялото семейство. Ела да се изгубим заедно в лабиринта от канали и улици на LocalGuideBG.

12 дни в Коста Рика – маршрут, съвети и полезна информация

От Дарио Диониси, Exploring beyond Sofia

Pura vida – чистата радост да живееш, това е урокът, който взех с драго сърце от Коста Рика! В тази прекрасна и далечна за нас дестинация прекарах 12 пълноценни дни, в които приключенствах, научавах и презареждах всичките си разбирания за красота, спокойствие и съжителство с природата. Ако искаш да се потопиш в една неповторима природа, култура и атмосфера – прочети цялата статия тук, където е разказвам за местата, които посетих, и давам полезни съвети, с които да се подготвиш за едно вълнуващо приключение.

Зад кадър – сцени от Монтепучано

От Петя Канзова, Travel with history

Монтепулчано и неговите очарователни алеи се изследват най-добре, като се разходите из града сами. Особено впечатляващи са историческите градски сгради и дворци, които се редуват на средновековните площади. Усещането е типично италианско със старинни къщи, теракотени покриви и много цветни апета и веспи, паркирани на всеки ъгъл. Всъщност, градът е почти непроменен от средновековието до днес и не е никак чудно, че е сцена за много филмови продукции без декори и добавени елементи. За любители на киното – Монтепулчано е снимачна площадка за много филми, като най-разпознаваемите са „Под слънцето на Тоскана“ (2003), „Сагата на здрача: Новолуние“ (2009), „Сън в лятна нощ“ (1999), „Медичи“ (2019) и „Бенедета“ (2021).

ЗАД КАДЪР – СЦЕНИ ОТ МОНТЕПУЛЧАНО (travel-with-history.com)

Pulse Therme – най-новият ултра модерен СПА център на България

От Стефан Иванов, Фото моменти

Скъпи приятели, представям ви Pulse Therme – новият СПА оазис на спокойствието, част от Grand Hotel Therme, разположен в Баня, Разложко. Вижте статията тук: https://www.photomoments.bg/bg/post/grand-hotel-therme-pulse-therme

20 любопитни забележителности в Златоград и района

От Ели Иванова, Друми в думи

Златоград е китно и оживено родопско градче, близо до границата ни с Гърция. В последно време то стана популярно с автентичните си бели възрожденски къщи и Етнографския комплекс на открито. Любопитен факт за Златоград е, че той е родно място на войводата Делю хайдутин. Била съм няколко пъти в Златоград и все ми е било приятно там. Градчето притежава собствен облик и уютна атмосфера.

Край Златоград могат да се разгледат немалко забележителности. За тях разказвам в тази статия.

Единственото албанско село в България – Мандрица

От Станислава, Sun and Sany

Ако не знаеш за Мандрица, едва ли ще предположиш, че в България има албанско село. Сгушено в пазвите на Източните Родопи, селото се намира само на 2 км от гръцката граница. С какво е интересно това малко късче българска земя и какво да очакваш, ако решиш да го посетиш – разказвам в тази статия.

Екопътека “Поглед към девет планини” и връх Сирищнишка Рудина

От Траян, Backpack Nerd

Екопътека “Поглед към девет планини” стои отдавна в списъка ми с дестинации за посещение – как да не привлече вниманието ти с това “панорамно” наименование?
Бях прочел няколко пътеписа за дестинацията и знаех, че е най-добре да си я запазя за някой прохладен ден, понеже е доста слънчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *