Най-доброто от астомските блогове през май

Ето че дойде време да Ви представим най-добрите публикации в астомските блогове за месец май. Този път наблягаме на пътешествия в България, но в края ще откриете две много магични дестинации и в чужбина. Лятото чука на вратата, затова нека видим предложенията на нашите блогъри, ако все още нямате планове за неговото начало.

Община Луковит – пет приказни дестинации на час път от София

Разхождали ли сте се някога на място, където имате чувството, че сте попаднали между страниците на странна модификация между „Алиса в страната на чудесата“ и „Властелинът на пръстените“? Е, в която и да е точка на община Луковит ще се пренесете в детска приказка. Попадали сме не веднъж в сюрреалистичният малък свят на някой самоук гений, но не сме очаквали, че в България съществува цяла приказна община, и то само на час път от София.

Прочетете цялата статия тук.

Разходка с лодка из никополския архипелаг или защо да изберем град Никопол за следваща дестинация

от Вики – Моето пътуващо аз

Стъпваме на брега на Дунав и се загръщаме плътно в якетата си – усеща се лек, но студен повей. Небето е мрачно и навъсено. Разбираме, че много силен дъжд е валял по-рано сутринта, надяваме се това да не повлияе на плановете ни за деня. Първият, от които е да се качим на лодки, които да ни разведат из красивите острови на никополския архипелаг.

Цялата статия може да прочетете в блога..

Девет причини да посетите Деветашкото плато за няколко дни

От Ели Иванова, Друми в думи

Деветашкото плато изобилства от забележителности. Най-известните и посещавани са Крушунските водопади и Деветашката пещера. Освен тях обаче има още много какво да се види и усети. Човек може да прекара интересно поне няколко дни в района.

Ние пребивавахме там един дълъг уикенд. Бяхме отседнали в Кърпачево, съседно на по-известното село Крушуна.Пристигнахме в петък по залез и започнахме обиколката на платото от Големия каньон между Крушуна и Кърпачево.

В статията описвам маршрутите до няколко пещери, водопад и крепост.

Екопътека „Под пръските на водопада“ на един хвърлей от Тетевен

Тетевенския край е едно от местата, които не бях посещавал до сега и да ви кажа честно след като свихме от Ябланица към Тетевен очите ми се движеха по предното стъкло на колата и не можех да се наситя на тази красота.
А екопътеката „Под пръските на водопада“ ще ви зареди с енергия, ще напълни очите ви с гледки и ще заеме специално място в спомените ви. Много водопади, много красива природа и свеж въздух.

Линк към статията.

Из потайните тракийски светилища на Средна гора

От Станислава, Sun and Sany

Средновисоката планина Средна гора е разположена в централната част на България, успоредно на Старопланинската верига. Освен уникално красиви гледки и богата природа, Средногорието изобилства с интересни места за туризъм и забележителности, сред които множество тракийски светилища, някои от които прочути по света.

Тръгнахме из дебрите й в търсене на тези святи за древните траки места и не останахме разочаровани. От мащабни мегалитни комплекси, през един от най-високите менхири в България, некартирани или слабо описани, но силно различими тракийски светилища, до най-големия документиран долмен на територията ни – Средна гора е мястото, на което ще откриеш всичко това.

Повече за всички тези места разказвам в статията в блога.

Източни Родопи

Родопите са като магия. Всеки, който се докосне до красотата на тази планина остава омагьосан завинаги. И се връща там отново и отново. Ако се припознавате в написаното, подозирам че ще ви хареса публикацията ми, в която съм събрала 15 интересни забележителности около Кърджали (и не само). Източните Родопи ви очакват!
– Джорджа от Съветите на Джорджа

Прага – дъх на аристократизъм и съвремие

Завладени от вълнението, ентусиазирано преговорихме плана си за предстоящата среща с невероятния град Прага.

Прага е столица и най-голям град в Чехия. Населението на града е към милион и половина, което е над 10% от населението на републиката. Разположен е на река Вълтава, която вдъхновява едно от най-красивите класически произведения на 19-и век – симфонията „Моята страна“ на Бедржих Сметана. Сравняват красотата на Прага с тази на Париж, а ако не сте любители на архитектурните паметници, бирата сама по себе си е достатъчна причина да дойдете тук.

Вижте защо си заслужава да се посети Прага в тази публикация.

Най-добрите плажове в Алгарве, Португалия

Двуседмичната ни обиколка в тази невероятна страна приключи с тридневен престой на най-красивите плажове в Португалия. Те се намират в южната част на страната в областта Алгарве.

Извисяващи се скали във всички нюанси на оранжевото и охрата, морски пещери, златни плажове, скрити заливи и пясъчни острови привличат над четири милиона посетители в Алгарве целогодишно. Заобиколен от двете страни от Атлантическия океан, Алгарве е рай за сърфистите, особено по все още незастроеното западно крайбрежие. Районът е благословен с невероятно красиви пясъчни плажове, живописни рибарски селища и благоприятен климат. Всички тези фактори допринасят за една незабравима почивка.

Виже цялата статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *