Най-доброто от астомските блогове през октомври

Октомври изглежда е подействал вдъхновяващо на нашите блогъри, защото този път селекцията ни за рубриката „Най-доброто от астомските блогове“ е разнообразна. Ето кои са най-интересните статии през изминалия месец.

Романтичната магия на Баварските замъци

От Живко Спасов, Spasov on the road

Самолетът започна да се снижава на земите над Германия и пред нас се откриха невероятни красоти – зелени поля, малки къщички и живописни гледки, сякаш излезли от пощенска картичка. Летището в Меминген бе едва първата спирка от нашето приключение. Предстоеше ни едночасово пътуване до Мюнхен с автобус с фирма „Фликсбус“.

Прочетете цялата статия тук.

Перу – най-магнетичните 15 места, които да посетите

От Елена Колева, My Places to Visit

Перу. Тайнственото и магично, различно и необятно Перу, дом на стотици исторически, природни и културни ценности. Перу на пустинята, джунглата, Андите, Тихия океан, Наска, езерото Титикака, реки и каньони. Перу на инките и колониалната архитектура. Многоликото Перу.

Местата, за които ще разкажа в тази публикация, са само част от местата, които посетих в Перу. Но те са ме докоснали най-силно, въздействали са ми най-много и са оставили своя отпечатък най-дълбоко. Описаното е плод на лични впечатления и преживяно.

Приятно четене и виртуално пътуване в магнетичното Перу. Перу, което не може да те остави безучастен и безразличен дори за секунда.

Санта Фиора – там, където масовият туризъм още не е навлязъл

От Петя Канзова, Travel with history

Тоскана извън популярните забележителности е много специална, красива, интересна и непокътната. Именно малките средновековни селца са тези, които са запазили древните си корени и традиции и очароват пътешественици осмелили се да излязат от отъпканите туристически маршрути. Заобиколена от буйна природа на склоновете на планината Амиата, Санта Фиора е богатство от история и природа. Тя е толкова грациозна и гостоприемна, че нямаше как да не се влюбим в нея. Това село наистина е изключително специално, някак магично. Още докато вървяхме към моста, който води до центъра, сякаш се пренесохме в друга епоха, където времето е спряло. Просто все едно се „гмурнахме“ в миналото сред древните династии.

САНТА ФИОРА – ТАМ, КЪДЕТО МАСОВИЯТ ТУРИЗЪМ ОЩЕ НЕ Е НАВЛЯЗЪЛ (travel-with-history.com)

Забележителности в Оряхово: интересна опознавателна разходка на брега на Дунава

От Ели Иванова, Друми в думи

Наскоро посетих Оряхово, спокойно градче на Дунава, с гледки, история и бележити личности, място, което малко хора биха избрали за разходка по интересни места. На мен ми беше любопитно да го видя и още по-любопитно да разгледам неговите забележителности.

Посетихме Оряхово в слънчев октомврийски ден, през който някои неща бяха леко нереални. Температурите по пладне гонеха 30 градуса, а бурният вятър образуваше разпенени вълни по Вечната река. Тези вълнения бяха в противовес на спокойствието, което цареше в града.

Повече информация вижте в тази статия: Оряхово

Еко парк Стамболийски – приказна детска мечта на 20 километра от Пловдив и Пазарджик

От Стефан Иванов, Фото моменти

Неведнъж бях попадал на това очарователно великолепие от споделени изображения, заснети на това шарено място. Неведнъж тези весели атракции бяха събирали в социалните мрежи десетки хиляди харесвания и стотици слънчеви коментари. Неведнъж сърцето ми трепкаше, а душата – жадуваше тази красота! Място на истинска детска забава – приказка от атракции, буря от цветове, експлозия от детски смях и звуци на радост!

Цялата статия може да прочетете тук.

На лов за трюфели в мистериозна гора над Албена

От Станислав Стилянов, Travel Tasty

Древна легенда разказва за Орфей, талантлив музикант, който свирел ден и нощ своите вълшебни мелодии из земите на Тракия. В една приказна нощ, когато вятърът носел песента му из необятната шир, Зевс чул величествената мелодия и поискал да го възнагради. Всемогъщият бог пратил светкавица, която докосвайки земята, отворила дупка пред Орфей, разкривайки бели като деня и черни като нощта скъпоценни дарове. Така се родили трюфелите. Орфей взел няколко в ръка, опитал ги и в този момент почувствал тяхната магическа сила. От благодарност към Зевс той изсвирил най–дивната си мелодия и споделил божествените дарове с хората, живеещи по царствените земи на Тракия. Оттогава хората ги откриват по тези ширини и се наслаждават на техните невероятни качества.

Линк към статията: https://traveltasty.eu/2023/10/21/na-lov-za-tuffles-v-misteriozna-gora-nad-albena/

Хижа Мечит, връх Мечит и Кайзеровия път в Рила планина

От Траян Иванов, Backpack Nerd

Панорамен преход в не толкова популярната част на Рила планина. Прочетете статията тук: https://backpacknerd.com/articles/hija-mechit-vruh-mechit-kaizerov-put-rila

В царството на кестена – планината Беласица и изкачване на вр. Конгур

От Станислава, Sun and Sany

Всеки път, пътувайки към границата с Гърция, се заглеждам в стръмните склонове на Беласица. Планината е разположена на територията на 3 държави – Гърция, Северна Македония и България, като при нас е около 1/3 от площта й. Най-високият й връх Радомир достига 2030 м. н.в., а в тази статия описвам маршрута до връх Конгур (познат още като Голям Конгур, Конгуро или Конгоре) – 1951 м. н.в. Преди да започна с маршрута, ето един интересен факт за връх Конгур – на името му е именуван ледник в Антарктида.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *