Най-доброто от астомските блогове през февруари

Отново се пренасяме в света на пътешествията, където всяка дестинация е приключение, а всяко преживяване се превръща в незабравима история. През февруари, когато зимата все още царува в някои части на света, а в други няма и спомен от нея, нашите блогъри ни представят своите предложения за интересни дестинации. Тези статии ни вдъхновяват да открием нови кътчета на света и да се потопим в разнообразието на културите и природните красоти, които го обгръщат.

Екопътека Просечен камик в Искърското дефиле

От Ели Иванова, Друми в думи

Екопътека Просечен камик се вие над село Лютиброд и се казва така по името на интересно изсечена скала до селото, която е една от няколкото забележителности по маршрута. Скалата е била пробита, за да се проправи римски път през нея. По пътеката може да се видят още средновековна крепост и оброчен кръст. По маршрута се откриват гледки към Черепишкия манастир и към тамошния живописен меандър на река Искър.

Метохът в Златица – убежище на Васил Левски

От Стефан Иванов, Фото моменти

Намирам се в любимата ми Златица, шофирам по тесните ѝ улички и трескаво търся една малко известна любопитна старина, която някак ми е убягвала през последните години и сега бързам да наваксам с историята.
Познах старината по лика на Дякона, обозначил този знатен златишки дом – определено неизвестно място, преизпълнено с история, което с огромно желание се заемам да популяризирам, така че всеки един от вас, тръпнещ за българското наследство, да посети Метоха в Златица – убежище на Васил Левски.

Прочетете статията тук: https://www.photomoments.bg/bg/post/zlatitsa-metoh-levski

Замъкът Нойшваншайн през зимата – когато тълпите са на лов за коледни базари, замъкът блести като снежна кралица

От Петя Канзова, Travel with History

Първият път, когато видях замъка Нойшванщайн макар и само на снимка, беше толкова отдавна, но въпреки това магията му някак си остана с мен. Дълго време дори не можех да произнеса името му правилно, но момента, в който успях, вече знаех, че трябва да го видя с очите си. Това е един от любимите ми приказни замъци в Европа. Извисяващите се кули над хоризонта и драматичният планински фон са картините запечатали се най-ясно в съзнанието ми. Действителността се оказа много по-впечатляваща от всички картички и снимки, които бях срещала в интернет.

ЗАМЪКЪТ НОЙШВАНЩАЙН ПРЕЗ ЗИМАТА – КОГАТО ТЪЛПИТЕ СА НА ЛОВ ЗА КОЛЕДНИ БАЗАРИ, ЗАМЪКЪТ БЛЕСТИ КАТО СНЕЖНА КРАЛИЦА (travel-with-history.com)

Обиколка на замъците в Румъния

От Джорджа, Съветите на Джорджа

На пръв поглед Румъния не е сред най-привлекателните дестинации. Но северната ни съседка може да предложи красиви замъци, китни селца и величествени гледки към Карпатите.

От близките Пелеш и Бран, по-известен като Замъкът на Дракула, през крепостите Ръшнов и Фъгъраш, чак до солната мина Турда и замъкът Корвин…

Ако още не сте ги посещавали, какво чакате? Повече информация за обиколка на замъците в Румъния, ще намерите тук.

Балат и Фенер: Два от най-цветните квартали на Истанбул

От Светослав Стаматов, LocalGuideBG

Балат и Фенер са два стари и много цветни квартала в Истанбул. През вековете са били пресечна точка за еврейски, арменски, гръцки и български малцинства. Етносите живеели относително мирно и развивали търговията в квартала, а редом с това издигат и някои от най-забележителните християнски храмове в Истанбул, като гръцката „червена“ църква и българската „желязна“ църква. Елате на цветно пътешествие из Балат и Фенер с мен и моя пътепис.

Кавказко величие и незабравимо ски пътуване до Местия, Грузия

От Станислава, Sun and Sany

В сърцето на кавказкия планински обшир се крие ценно за любителите на зимните спортове място – Местия, Грузия. Тази непретенциозна дестинация предлага сняг в изобилие, добре устроени ски курорти и неповторими гледки. Тук се сливат магията на планината с богатството на грузинската култура, предлагайки на туристите уникално преживяване, което се помни дълго. Защо това е място е за тези, които търсят нещо повече от обикновена ски или сноуборд ваканция, разказвам в тази публикация.

Севиля забележителности – пътеводител 2024

От Елена Колева, My Places to Visit

Севиля е столица на провинция Андалусия в Испания и има около 700 000 жители, което я прави четвъртият по големина град в Испания. В културно, политическо и икономическо отношение Севиля е най-важният южен испански град, а историческият й център е най-големият в Европа.

Този красив град е разположен на река Гуадалкивир. Благодарение на множеството исторически паметници и различната си архитектура, Севиля е считана от много хора за най-красивият град в Андалусия. И това съвсем не е случайно. Градът е известен с архитектурния стил Мудехар, който бележи повечето забележителности в Севиля и представлява смесица от ислямски, арабски и католически архитектурни стилове.

Не пропускайте да посетите столицата на Андалусия!

Големият исторически център, десетките забележителности на Севиля, тесните криволичещи улички, парковете, крайбрежната алея, Барио де Триана, който се смята за родното място на фламенкото, крият за всекиго по нещо.

Линк към статията: https://myplacestovisit.net/sevilla-zabelehitelnosti-guide-2024/

СИМИЛИАНСКИ ОСТРОВИ – изумителна красота, пъстър подводен свят и среща с костенурка в Тайланд

От Кирил Вълканов, Искам да летя

На земята има толкова изумително красиви места! Симилианските острови са една от най-хубавите дестинации за шнорхелинг в света. Сетивата едва възприемат тази кристално чиста, наситено синьо-зелена вода, фин бял пясък и пъстър подводен свят… Като добавим и потенциалната среща с водни костенурки /за щастие имахме невероятния късмет да срещнем такава/, става разбираемо защо Симилианските острови са една от най-посещаваните дестинации в Тайланд.

Вижте повече за тази дестинация на линка: https://iskamdaletya.com/similian-islands-thailand/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *