НАЙ-ДОБРОТО ОТ АСТОМСКИТЕ БЛОГОВЕ ПРЕЗ ЯНУАРИ

Първият месец от годината е вече зад гърба ни, затова Ви представяме най-интересните публикации от януари в астомските блогове. Вземете си чаша чай или вино и се настанете удобно, защото ни очакват интересни дестинации и събития в България и чужбина.

Плиоценски парк Дорково – домът на овернския мастодонт

Ако обичате историята, чудите се как е изглеждала природата по тези земи преди милиони години, любопитни сте и харесвате животните, то Плиоценския парк в село Дорково е мястото за вас! Още с влизането вътре се пренасяте хилядолетия назад. В средата на залата ще забележите огромен мастодонт с височина почти четири метра и бивни по три метра и половина. От скрити тонколони се чуват звуци, които ви помагат да се върнете назад във времето и да усетите мястото. На стената е изградена панорама на заобикалящата природа по времето на мастодонта с типичните животински и растителни видове. Цялостното усещане за това място е много приятно и въпреки малката си площ то ще ви помогне да почувствате мястото такова каквото е било, дори и за кратко. А споменът за посещението определено ще ви остане за дълго време.
Прочетете статията тук.

Защо дигиталните номади избират Банско и какво да правите в
свободното си време тук

Банско не е обикновен ски курорт. Леснодостъпна природа и екстремни планински маршрути, десетки заснежени писти, спа, уникална местна кухня, музеи, галерии, интересни културни събития – градът предлага от всичко. Оказва се, че благодарение на това Банско целогодишно привлича не само туристи, а и стотици дигитални номади
от България и света. Повече по темата прочетете в статията на Кристина от травъл блога Our New Horizons.

Милано за фенове на Милан

Милано е града, който всички фенове на Милан мечтаят да посетят. Митичния стадион Сан Сиро, Каза Милан и музеят на Милан, фен магазините… всичко кара сърцето на един миланист да затупти с учестен ритъм, а кръвта във вените му да пулсира в червено-черни нюанси. Линк към публикацията http://iskamdaletya.com/milano-for-milanisti/

Драматичната природа на дефилето Винтгар в Словения

Дефилето Винтгар в Словения, издълбано от река Радовна между хълмовете Хол и Борщ, е дълго около километър и половина. Обградено е от стръмни склонове, обрасли с букови гори. По дължината му ревът на реката отеква ту по-силно и бурно, ту нежно и дори в меланхоличен застой. Почти зад всеки завой се откриват малки и по-големи водоскоци, бързеи и ерозионни дупки. Пътеката криволичи по тесни проходи, вкопани в скалата участъци, много мостове и създадени от човека предпазни парапети. Туристическата пътека криволичи измежду високи отвесни скали, между съборени от водната стихия стволове на вековни дървета, и гледки, много картини, спиращи дъха пейзажи, излезли като че ли от най-живописните дебри на природата. Повече можете да прочетете в статията тук.

Скалната арка край Тюленово

Скалната арка край Тюленово е едно от вълшебните места на Северното ни Черноморие. Независимо от сезона, то привлича запалени фотографи и пътешественици, жадни за красиви гледки. Ако не сте го посещавали, какво чакате? Любопитно е, че освен арката, в селото може да се отбиете до мястото, където е бликнал за пръв път нефт в България. Още интересни подробности за Тюленово, прочетете тук.
Джорджа от Съветите на Джорджа

Една незабравима нощ на Виенски бал и съвети как да присъствате на такъв.

От Любомира от Bulgarian On The Go

Януари е месецът, в който Виена оживява под звуците на нежен валс. Това е месецът, в който балният сезон във Виена започва, и хиляди посетите от цял свят обличат най-красивите си дрехи и прекарват една незабравима и бляскава нощ в столицата на музиката.

През януари тази година посетих Виенски бал за пети пореден път в живота си и реших, че е време да опиша преживяването в статия, и да разкажа как всеки желаещ може да присъства на такова събитие.

Можете да прочетете цялата статия за Виенските балове тук.

Мандрица – албанското село в Родопите

Село Мандрица, недалеч от Ивайловград, е албанско и единствено по рода си в България. Било основано през 1636 г. от трима братя албанци мандраджии. Повечето албанци се заселват тук в края на XVIII и началото на XIX век. В началото на XX век в селото живеели около 3500 души. Според жената от комплекса за отдих в центъра на селото, в Мандрица понастоящем живеят 37 души, като част от тях все още говорят албански.

Основен местен поминък в района в близкото минало било бубарството и отглеждането на тютюн. Голяма част от къщите в селото са много стари и със сходна архитектура – кирпичени на два или три етажа.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В СИНТРА – ЕДНОДНЕВНО ПЪТУВАНЕ ОТ ЛИСАБОН

Синтра – град като от приказките. Той се намира близо до Лисабон – на по-малко от час с влак и е идеално еднодневно бягство от шума на трафика. Е, няма да успеете да избягате от хората, тъй като тук понякога има наистина огромни опашки за забележителностите. Синтра може да се похвали с няколко дворци, замъци с огромни градини, но за мен най-невероятното тук беше Poço Iniciático (Кладенецът на посвещението). Толкова красив, толкова неповторим – дори само заради него си заслужава да отскочите до Португалия.

Забележителности в Синтра – еднодневно пътуване от Лисабон

2022-ра – ДА на още по-големите приключения ✨

И тази година спазих традицията си да опиша 2022 година в пътешествия! От една страна да запаметя всички вълнуващи приключения за мен и моите верни спътници, а от друга – много специално за всички вас, за да споделя своите идеи, опит и вдъхновение! Знайте – неслучайно незапочвам да пиша обобщението през Декември – просто вълнуващите моменти винаги са наистина до самия край на годината и в този пътепис може да се убедите в това!

СКИ КУРОРТ КАНИН-СЕЛА НЕВЕА – ДА ПОКАРАШ НАД ОБЛАЦИТЕ С ГЛЕДКА КЪМ АЛПИТЕ И АДРИАТИЧЕСКО МОРЕ

Словения е една от най-близките до България алпийски страни с множество малки ски центрове. Курортът Kanin-Sella Nevea се намира едновременно в Словения и Италия на височина от 2300 м. Пистите са разнообразни, лифтовете са модерни, а двете ски зони са свързани помежду си и за тях важи една ски карта. Мястото предлага чудесни условия за пистово и извънпистово каране, скално катерене, парапланеризъм и туризъм. Повече за тази интересна зимна дестинация четете тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *