АСТОМ на път: Из древния град Кабиле и безистена в Ямбол

кабиле-yambol-astomers-group

В края на септември, АСТОМци посетиха древния град Кабиле и единствения запазен безистен в България, който се намира в град Ямбол.

Пътуването се осъществи със съдействието на Минитерството на туризма и агенция „Реформа“, а дългосрочната цел на проекта е популяризиране на не толкова известни, но за сметка на това изключително интересни, туристически дестинации.

Кабиле

Древният тракийски град Кабиле се намира на около 2 км от едноименно село и в полите на Зайчи връх. Мястото е изключително достъпно, тъй като отстои на не повече от километър от магистрала „Тракия“ и има чудесен паркинг с много места за спиране.

В един от последните дни на лятото, слънцето беше сравнително срамежливо, криейки се зад облаците, но изкачването на върха беше придружено с няколко капки пот, които игриво се търкулнаха по лицата ни.

За сметка на това пък, стигнали вече върха, с неприкрито удоволствие съзерцавахме прекрасната панорама към тракийското селище, възникало в края на II хил. пр. Хр. Търсейки изображението на Кибела (тракийската богиня на чието име е кръстено селището), възседнала лъв, в скалите на Зайчи връх, бяхме приятно изненадани от лек дъждец, който съвсем навреме разхлади леко задушния ден.

cabyle-panoramic-view-zaichi-vrah
Панорамата, която се открива от Зайчи връх към Кабиле.

След като се насладихме на чудесната гледка от върха и си направихме няколко снимки, се отправихме към част от руините, които са представлявали казарми в Римско време.

cabyle-yambol-astom-colleagues
АСТОМци на Зайчи връх.

Минахме и през голямата епископска базилика, строена в ранно-християнския период и представляваща трикорабна базилика, служила за седалище на градския епископ.

cabyle-basilica-episcope
Голямата базилика на Кабиле.

Ямбол и безистенът му

След обиколката из Кабиле, се отправихме към Ямбол, където посетихме единствения запазен, обновен и функциониращ отново от 19 септември (когато е празникът на Ямбол) 2015 г., безистен в България. Бяхме посрещнати от персонал, облечен за празника на града в специални ретро дрехи.

yambol-bezisten-retro-uniforms
Персоналът ни поздрави с „добре дошли“ в изящни ретро дрехи.

Разказаха ни подробно за историята на Безистена, която датира още от XV век, когато сградата е служила за тържище и е била една от най-известните и ключовите в Османската империя. Думата „безистен“ от персийски означава „място, където се продават платове и дрехи“.

През XVI и XVII век, безистенът е служил като житница на Османската империя. Сградата има много солидни основи, като стените са широки между 110 и 170 см. и са вкопани до 11 м. в земята. Неколкократно кърджалиите, по време на различни войни, са се опитвали да запалят сградата, но безуспешно.

yambol-bezisten-outside-photo
Безистенът отвън.

Сградата е функционирала и като градски Хали. От миналата година и след обновяване, безистенът има три нива – минало, настояще и бъдеще – които съдържат експонати и артефакти от различни епохи, датиращи до 5 000 г. пр. Хр.

В безистена могат да бъдат видяни и униформи от станалия вече международен фестивал – Кукерландия – както и едно от най-старите злата в света.

В края на беседата ни споделиха, че шкембе чорбата и халвата в България водят началото си от град Ямбол.

Вече знаем къде ще глезим небце при следващото ни ходене в този район. А вие ходили ли сте в Кабиле или в Ямбол? Какво най ви впечатли там?

 


 Прочете повече за преживяванията на хората, които взеха участие в този престрип, в следните блогове:

Не се колебайте да се свържете с нас, ако желаете да представим и Вашата дестинация! С удоволствие ще споделим информация от първо лице, наред с много съвети за най-незабравими пътешествия. Пишете ни на: info@astom.org.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *