Най-доброто от астомските блогове през февруари

Малък Сечко ни представя най-добрите публикации от травъл блогърите на АСТОМ през февруари. Започваме с интересни забележителности в родината ни, след което се пренасяме на далечни и екзотични дестинации. Останете с нас, за да видите какво разказват нашите блогъри.

Старосел – Слънчевата врата

Да отидем до едно от по-неизвестните, но внушителни места край Старосел. Мегалитът Слънчева врата може да предложи кратка разходка и средногорски панорами. Районът е осеян с любопитни скални образувания, а минзухарите са на всеки сантиметър!

Прочетете статията на: http://blog.ivanatora.info/2023/02/10/starosel-slancheva-vrata

35 манастира около София, които може да посетите

От Ели от Друми в думи

През годините посетих голяма част от манастирите около София. Реших да ги събера в статия. Голяма част от тези свети места са били част от Софийската Мала Света гора, някои от тях са все още действащи, други не, но всички те са изградени на живописни места и са винаги добра идея за разходка.

Mанастирите са места, интересни в не само един аспект: те са съхранили духа ни през вековете, били са места за просвещение – в много от тях е имало килийни училища, част са от културната ни история със своята архитектура и най-вече стенописи.

Храм-кладенец Гърло – 11° по-близо до древността

Макар и не толкова известен, този кладенец крие много повече тайни, отколкото нашите рационални умове могат да разгадаят. Народите в древността по-умни ли са били от нас или по-находчиви? Как са построили този мегалитен кладенец на склон дълбоко в гората? Защо точно там? Ако целта им е била да остане скрит – успели са. И то в продължение на повече от 3000 години! След като е открит при разкопки през 1972 г. от проф. д-р Димитрина Митова-Джонова в местността Пусто Гърло, историята му става още по-заплетена. Историци и археолози не могат да определят точна датировка, а градежа няма нищо общо с Траките, дори е единствен по рода си на Балканския полуостров. Тогава кой го е построил? Може би корените му се намират на хиляди километри от тук.

Повече за този кладене можете да прочетете на: ХРАМ-КЛАДЕНЕЦ ГЪРЛО – 11° ПО-БЛИЗО ДО ДРЕВНОСТТА (travel-with-history.com)

Зимна приказка и неповторимо снежно изживяване в северната част на остров Хокайдо, Япония

Хокайдо – чувайки това име, винаги съм си представяла далечна и непозната земя на другия край на света, където има тонове пръхкав, мек и лек сняг, за който само знам, че е един от най-добрите в световен мащаб. Япония винаги ми се е струвала недостижима дестинация и когато се качих на самолета от Амстердам за Токио, осъзнах, че този сън се превръща в реалност. До последно не знаех къде отивам, какво ще видя, с каква култура ще се срещна – всичко беше много мътно и не можех да си го представя. След почти 3 седмици в страната на изгряващото слънце, след каране на сноуборд в едни от най-добрите снежни условия, на които съм попадала, след сливане с местния живот, пък дори и за кратко, и след опознаване на различни вкусове, смея да твърдя, че Япония е най-интересната и впечатляваща дестинация, която съм изживявала до момента. Малки и големи ски курорти, градове, покрити със сняг, постоянни минусови температури, горещи онсени, непознати храни и културни различия са само част от преживяването.

Повече за него четете тук: https://www.sunandsany.com/2023/02/ski-yaponia-hokkaido.html

Безплатни забележителности и съвети за дълъг уикенд в Рим

Рим е приказна дестинация, гарантираща отлично прекарване, вкусна храна и добро настроение. Рим е както за любознателните, така и за романтичните. Антични постройки, дворци, храмове, арки… Тесни улички и шумни площади. Природа, изкуство, история и… мъничко вълшебство? В Рим има от всичко – по много!

Съвети за това как да си изкарате възможно най-добре (дори с малък бюджет), открийте в статията на Кристина от травъл блога Our New Horizons.

Глетчерът Mer de Glace – Мечтано пътуване в ледниково синьо

И ето ни пред входа на глетчера, който ни посреща с един нюанс на синьото, който не съм виждала другаде. Едно дълбоко синьо, което го няма нито в морето, нито в небето. Студен полъх и ледени тунели се разкриват в дълбочината му.

Тунелите отвеждат, до невероятните ледени скулптури с допълващо атмосферата осветление – полярно мече, маси, трон, бар и столове. В самия ледник пътеката е покрита с постелка, за да предпази посетителите от подхлъзване.

Повече за глетчера четете в статията тук.

Гватемала – страната на вечната пролет

След точно 24 часа, прекарани в полети, престои и проверки, летището на Гватемала ни посрещна с внушителна фотоизложба, загатваща какво ни предстои. Бях нетърпелива.

След последвалия трaнсфер до Антигуа в малките часове на деня попаднах най-сетне в прегръдките на съня.
Нямах никакви очаквания за следващия ден, не исках да се настройвам предварително за нищо. Исках да оставя Гватемала да ме води.

Сутринта започна обещаващо. Докато се изкачвах по витата стълбичка към терасата с градина на автентичния хотел, в който бяхме настанени, топлият въздух погали кожата ми. Носеха се птичи песни и ухания на цветя, а вулканът Фуего издигаше внушителни кълбета дим, докато с удоволствие отпивах от ароматното кафе. Нямаше го обичайното сутрешно напрежение, всичко наоколо беше спокойно и те подканяше да се отпуснеш. Не му мислих много и приех предизвикателството. Почувствах се щастлива, усмихнах се и заобичах Гватемала на мига.

Линк към статията: https://myplacestovisit.net/guatemala-thelandoftheeternalspring/

На гости при маите от Ривиера Мая – полезни съвети за почивка в Мексико

Въпреки размириците и опасностите, не съжалявам, че избрахме Мексико за дестинация на медения си месец. Ривиера Мая е идеалното място за пълноценна почивка, приключенски туризъм и опознаване на древна цивилизация. На Карибите цари едно блажено спокойствие и безвремие, което те опиянява и ти позволява да се отпуснеш. Забравяш за времето. Забравяш, че косата ти се къдри, и, че дрехите ти миришат на мухъл от непрекъснатата влага. Забравяш за старото си аз и просто се чувстваш жив – щастлив, че си тук и сега.

Повече за Ривиера Мая четете тук: https://bougiestreets.com/2023/02/13/zabelejitelnosti-mexico-riviera-maya/

Камбоджа

Камбоджа е страна на контрастите и може да ви подари разнообразни емоции. Сред най-незабравимите несъмнено е да се докоснете до една от най-грандиозните забележителности в света. Става въпрос за храмов комплекс Ангкор – мечта на много пътешественици и моя сбъдната мечта. Най-известният храм Ангкор Ват дори е изобразен на националния флаг. Ако се чудите дали да посетите страната или искате да научите повече за нея, прочетете статията ми, посветена на Камбоджа.

Джорджа от Съветите на Джорджа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *